RRRR-MM-DD
Usuń formularz

Żydowska Samopomoc Społeczna w Warsz...

strona 250 z 1311

Osobypokaż wszystkie

Miejscapokaż wszystkie

Pojęciapokaż wszystkie

Przypisypokaż wszystkie

Szukaj
Słownik
Szukaj w tym dokumencie

Transkrypt, strona 250


17.05.1940, Warszawa. [ŻSS-KK, Michał Weichert], Pismo z 17.05.1940 r. do SKSS w Warszawie dot. przydziału produktów kontygentowych dla KK. Załączniki (3): 1) [ŻSS-KK] Wydział Walki z Epidemiami, Pismo z 8.05.1940 r. do Prezydium ŻSS-KK; 2) Prezydium ŻSS-KK, „Notatka informacyjna dla Pana Prezydenta [Juliana] Kulskiego”


[1] Nr. 4210/40.-mw/ns
                                                                           Warszawa, dnia 17 maja 1940 r.


Do Prezydenta
Stołecznego Komitetu Samopomocy Społecznej w Warszawie
w miejscu


W wyniku konferencji Prezydium Stołecznego Komitetu Samopomocy Społecznej z Prezydium Komisji Koordynacyjnej w dniu 19 kwietnia br. oraz konferencji Prezydiów SKSS i KK z p. burmistrzem Kulskim w dniu 14 maja br., mamy niniejszym zaszczyt zwrócić się do Prezydium Stołecznego Komitetu Samopomocy Społecznej z prośbą, by zechciał wystąpić do władz miejskich z wnioskiem o wydatne zwiększenie przydziału produktów kontyngentowych dla Komisji Koordynacyjnej.
W pierwszej połowie kwietnia br. Komisja Koordynacyjna utrzymywała 69 kuchen ludowych dla dorosłych, 68 000 osób otrzymywało gorącą strawę, w internatach i schroniskach i kuchniach dla dzieci zaopatrywano 32 000 dzieci, 33 000 wysiedleńców i uchodźców, którzy nie mogli być pomieszczeni w kuchniach, otrzymywało suche produkty, 29 000 osób, niemogących z uzasadnionych przyczyn korzystać z kuchen, zaopatrywano również w suche produkty.
Komisja Koordynacyjna zmuszona była w większości wypadków zakupywać artykuły na wolnym rynku względnie tolerować zakupy dokonywane przez kuchnie. Władze miejskie na skutek polecenia władz nadzorczych otrzymanego z końcem lutego br. zaopatrywały Komisję Koordynacyjną w artykuły kontyngentowe w ilościach niedostatecznych. I tak otrzymaliśmy w marcu – 20 ton mąki pszennej, 80 ton mąki żytniej, 10 ton kaszy, 17 ton cukru, w kwietniu 35 ton mąki pszennej, 30 ton mąki żytniej i już tylko 10 ton kryształu, a kaszy w ogóle nie otrzymaliśmy. Na maj przyznano nam – 35 ton mąki pszennej, 30 ton mąki żytniej, 20 ton kaszy i 8 ton cukru, z czego otrzymaliśmy dotąd zaledwie 10 ton mąki żytniej. W kwietniu przyznano nam 100 ton kartofli, z których wydano nam jednakowoż 11,6 ton.
Niewystarczający przydział produktów i brak funduszów zmusiły nas do zamknięcia wszystkich kuchen dla dorosłych w dniu 19 kwietnia. Zamknięcie kuchen wywołało fatalne skutki wśród naszych konsumentów, między którymi znajdowali się tacy, dla których zupa otrzymywana w kuchni ludowej była jedynym pożywieniem. Jako dowód służyć może list naszego Wydziału Walki z Epidemiami, skierowany do Prezydium Komisji Koordynacyjnej w dniu 8 maja br., który załączamy w odpisie.
[2] Z początkiem maja br. znów stopniowo otworzono kuchnie, wprowadzając tytułem próby opłatę 30 gr za obiad, obowiązującą wszystkich bez wyjątku konsumentów. Następstwem tego było, że frekwencja w kuchniach zmniejszyła się o przeszło połowę, przy czym kierownicy kuchen zwrócili uwagę naszą, iż dotychczasowi