RRRR-MM-DD
Usuń formularz

Żydowska Samopomoc Społeczna w Warsz...

strona 412 z 1311

Osobypokaż wszystkie

Miejscapokaż wszystkie

Pojęciapokaż wszystkie

Przypisypokaż wszystkie

Szukaj
Słownik
Szukaj w tym dokumencie

Transkrypt, strona 412


Z inicjatywy grupy działaczy honorowych Dzielnicy III Wydział Kuchen Ludowych ŻSS przystąpił do zorganizowania I kuchni dzielnicowej. Kuchnie tego typu dawałyby poszczególnym Dzielnicom pozostającym pod kierownictwem Sekcji Pracy Społecznej ŻSS większą możność ingerowania w sprawy przydziału konsumentów oraz sprawy zaopatrzenia kuchen w niezbędne produkty i byłyby w części utrzymane przez Dzielnice. Przygotowano w okresie sprawozdawczy zmianę kuchni przy ul. Leszno 29 na kuchnię dzielnicową.


II. Kuchnie dziecięce
Poza kuchniami ludowymi dla dorosłych czynne były w dalszym ciągu specjalne kuchnie dla dzieci prowadzone przez towarzystwa CENTOS i TOZ, utrzymywane przez ŻSS.
W 10 kuchniach CENTOS-u korzystało z posiłków w lipcu r.b. 5121 dzieci (w czerwcu – 6521). Kuchnie w Falenicy i Miedzeszynie nadal dożywiały blisko 800 dzieci. Ogółem wydano od 1 [do] 31 lipca włącznie w warszawskich kuchniach CENTOS-u 10 208 posiłków.
[7] Dzienna liczba wydawanych obiadów w kuchniach CENTOS-u w ostatnich 4 miesiącach przedstawia się jak następuje:
kwiecień                       5 203
maj                               4 265
czerwiec                       4 469
lipiec                             2 600
W 23 kuchniach i punktach rozdzielczych TOZ-u wydano dzieciom 308 035 posiłków. Łącznie wydano w kuchniach ludowych i dziecięcych w m. lipcu 898 22[1?] obiadów (w czerwcu – 1 079 561)


                                   III. Kuchnie samowystarczalne
Powołane do życia w miesiącu czerwcu specjalne kuchnie samowystarczalne były czynne nadal i w miesiącu sprawozdawczym. Kuchnie te, oparte na zasadach samowystarczalności, przeznaczone dla niezamożnych warstw społeczeństwa żydowskiego, które nie mogą korzystać z ofiarności publicznej, wypełniają znaczną lukę w akcji aprowidowania dotkniętej skutkami wojny ludności żydowskiej. Z kuchen samowystarczalnych korzystają w większej części uchodźcy, którym warunki mieszkaniowe uniemożliwiają gotowanie obiadu w domu, oraz pogorzelcy, których gospodarstwa domowe zostały zrujnowane. (Cena obiadu dwudaniowego – bez mięsa – w kuchni samowystarczalnej wynosi zł 1).
Ogółem wydano w okresie sprawozdawczym w 9 kuchniach samowystarczalnych czynnych w m[iesiącu] lipcu na terenie m[iasta] Warszawy, – 74 167 obiadów.


                                                 APROWIZACJA
Referat Rozdzielczy przy Wydziale Zaopatrywania przydzielił w lipcu instytucjom ŻSS oraz innym zakładom opiekuńczym następujące ilości produktów: