RRRR-MM-DD
Usuń formularz

Żydowska Samopomoc Społeczna w Warsz...

strona 532 z 1311

Osobypokaż wszystkie

Miejscapokaż wszystkie

Pojęciapokaż wszystkie

Przypisypokaż wszystkie

Szukaj
Słownik
Szukaj w tym dokumencie

Transkrypt, strona 532


dawna kuchnia subwencjonowana Stawki 19 – dawniej „Broszków”698), 6 półinternatów (w tym 5 półinternatów i punkt etapowy Elektoralna 22, skąd dzieci po zbadaniu zostają skierowane do półinternatów).
[6] W poniższym zestawieniu podane są ilości produktów wydanych przez Wydział Zaopatrywania Żydowskiej Samopomocy Społecznej – Komitetu Opiekuńczego Miejskiego w ramach Akcji Dożywiania Ludności w Dzielnicy Żydowskiej (a więc dla kuchen dla dorosłych ŻOS-u, punktów dożywiania dzieci CENTOS-u, kuchen Wydziału Wytwórczości, kuchen funkcjonariuszy Służby Porządkowej, kuchen prac[owników] Rady Żydowskiej oraz kuchen w szpitalach i kwarantannach) oraz w ramach Akcji Rozdawnictwa (obejmującej przydział produktów dla dodatkowego żywienia dzieci, dla mieszkańców schronisk, dla punktów rozdzielczych suchych produktów, dla instytucji subwencjonowanych itd.):


                                                Akcja Dożywiania                 Akcja Rozdawnictwa
mąki żytniej         (kg)                                 4 847,25                                   8 758,75
mąki jęczmien[nej] ”                                  17 286,50                                  6 995,85
kaszy owsianej       ”                                  30 701,00                                        –
kaszy żytniej           ”                                  16 435,25                                    205,00
mąki owsianej         ”                                    2 744,50                                        –
kartofli                     ”                                655 601,00                                     70,00
kapusty                   ”                                   67 770,50                                    60,00
brukwi                     ”                                   59 796,00                                  250,00
chleba                     ”                                   15 706,00                                76 064,25
soli                          ”                                   12 210,00                                100,00
węgla                      ”                                     1 500,00                              6 070,00


W odróżnieniu więc od poprzednich miesięcy menu posiłków w kuchniach opierało się w listopadzie na kartoflach. Zły jednak stan dostarczonych kartofli (nadmarznięte) spowodował pokaźne zmniejszenie się kaloryczności wydawanych posiłków: przeciętnie posiłek w kuchniach ludowych i dziecięcych zawierał 180–200 kalorii.


Przydział odzieży
Wydział Rozdzielczo-Odzieżowy ŻOS-u załatwił przychylnie 587 próśb o przydział odzieży:
Miesiące                      Załatwiono          Obsłużono osób       Przyznano jedn[ostek]
                                   próśb rodzin             odzieży
Lipiec                               336                        1 274                              2 149
Sierpień                           510                        1 613                              2 631



698 Broszków (pow. Siedlce). W Broszkowie mieściło się schronisko dla niezdolnych do pracy Żydów, tzn. ośrodek dla osób upośledzonych, które znajdowało się pod opieką GŻ w Warszawie, a następnie RŻ. Wiosną 1941 r. ośrodek został przeniesiony do getta warszawskiego i umieszczony w budynku przy ul. Stawki 19. Tragiczne warunki panujące w schronisku przeniesionym z Broszkowa opisuje Henryk Bryskier. Zob. idem, Żydzi pod swastyką…, s. 74–76; Rada Żydowska w Warszawie, s. 450; Getto warszawskie. Życie codzienne, s. 112; AŻIH, ŻSS, 211/1075, k. 15; ibidem, 211/949, k. 9.