RRRR-MM-DD
Usuń formularz

Żydowska Samopomoc Społeczna w Warsz...

strona 733 z 1311

Osobypokaż wszystkie

Miejscapokaż wszystkie

Pojęciapokaż wszystkie

Przypisypokaż wszystkie

Szukaj
Słownik
Szukaj w tym dokumencie

Transkrypt, strona 733



tabela





ARG II 133 (Ring. II/24)
Opis: oryg., mps, stemple, j.pol., 220×346, 225×440 mm, k. 5, s. 5.
Na s. 1 stemple kancelaryjne: „Dział sprawozdawczy” i datownik: „15.09.1940” i nieczytelny podpis (ołówek czerwony).



Po 11.1940, Warszawa. " די פֿאָדערונגען פֿון דער יג''א לייַטונג בנוגע דער אַפראָוויזאַציע " [Wymogi kierownictwa ŻTOS dotyczące aprowizacji]. Dot. działalności kuchni ludowych


                  [1] Wymogi kierownictwa ŻTOS dotyczące aprowizacji
a) zasadniczo zostało ustalone, że Wydział Kuchen Ludowych przy ŻTOS jest autonomiczny w obrębie ogólnej aprowizacji i oprócz subwencji, które otrzymuje z ogólnego budżetu na wyżywienie, powinien wszystkie swoje dochody wykorzystywać jedynie dla najbardziej potrzebujących, którzy są pod jego opieką.
Jako konsekwencja tego ma się dokonać, co następuje:
1) Cała nadwyżka, która pozostaje ze sprzedanych posiłków, powinna być przeznaczana na podnoszenie jakości samych posiłków.
2) Oprócz tego Wydział powinien otrzymywać z ogólnego budżetu 150 tysięcy złotych miesięcznie na zniżkowe talony w kuchniach ludowych129.
3) Wydatki na 10 tysięcy posiłków w punktach dla uchodźców, które są wydawane przez kuchnie ludowe, powinny w całości być pokrywane z ogólnego budżetu aprowizacji.
4) Wydatki na personel i administrację kuchni ludowych i Wydziału Kuchen, które przewidziane są w budżecie, powinny móc być czynione przez Wydział Kuchen Ludowych ŻTOS bez żadnych przeszkód do czasu rozliczenia z Wydziałem Zaopatrywania przy ŻKOM.



129 Obiady w kuchniach ludowych były płatne, najbiedniejszym przydzielano talony zwalniające z opłaty lub redukujące jej wysokość.