b) zaopatrywanie w produkty akcji rozdawnictwa suchych produktów dla różnych instytucji, a nawet dla indywidualnych petentów. Między innymi przydział ten dotyczy szpitali, sanatoriów, domów starców, warsztatów ŻTOS, szkoły pielęgniarstwa i in.,
c) przyjmowanie produktów kontyngentowych z przydziału Zakładu Zaopatrywania [3] Dzielnicy Żydowskiej,
d) zakup produktów na wolnym rynku,
e) zamianę jednych produktów na drugie.
W tym też celu Wydział zajmuje się magazynowaniem przydzielonych, względnie zakupionych produktów, transportem (przywóz i wywóz), rozdziałem oraz kontrolą (wewnętrzną i terenową) kuchen, jak i punktów noclegowych. Wydział Zaopatrywania dba również o racjonalny przydział konsumentów, jak i uprawnionych do korzystania z pomocy opieki społecznej i w tym celu współpracuje ze specjalną Komisją Weryfikacyjną, siedziba której mieści się w biurze Wydziału Zaopatrywania, Tłomackie 2.
III. Organizacja
Na czele Wydziału Zaopatrywania stoi Główna Komisja Aprowizacyjna, w imieniu której dysponuje przewodniczący H[enryk] Rotenberg. Jest on jednocześnie kierownikiem tegoż Wydziału. Skład Głównej Komisji Aprowizacyjnej jest następujący: pp. H[enryk] Rotenberg, [Szachno] Sagan, Spindler, Sukiennik, Sarna167, [Józef] Gitler, P[inchas] Czerski, Bresler. Ponadto dokooptowano pp. Mokrskiego, Domba, Cholewę, Gleibmana i [Gerszona] Sapira.
Główna Komisja Aprowizacyjna ma za zadanie czuwanie nad całokształtem aprowizacji podopiecznych, korzystających z opieki społecznej. W tym celu układa budżety ilościowe, które następnie przedkłada Komitetowi Opiekuńczemu Miejskiemu do zatwierdzenia. Komisja ta winna również badać wykonanie budżetu. Protokołów z tych posiedzeń nie okazano.
Poza Główną Komisją Aprowizacyjną istnieje Komisja Rozdzielcza i Komisja Zakupów w składzie: pp. Domb, Cholewa, Gleibman, przewodniczący – H[enryk] Rotenberg.
Zakupem jak i rozdziałem ostatnio faktycznie zajmuje się p. Domb, który figuruje jako sekretarz Komisji Rozdzielczej. Zadaniem wymienionych komisji jest, jak zresztą wynika z nazw ich, zakup i rozdział produktów. [4] Warto zaznaczyć, że pp. Cholewa i Gleibman spełniają swoje funkcje honorowo. Wobec tego, że praca ta absorbuje ich od wczesnych godzin rannych do późnego wieczora, honorowa rola tych członków Komisji Zakupów i Rozdziału nie jest zrozumiała; to samo dałoby się powiedzieć o trzecim honorowym członku [Komisji?] Zakupu Opału – p. Sapirze.
Czynna jest ponad to Komisja Kontroli Kuchen z p. [Szyją] Braude na czele. Skład tej Komisji jest następujący: pp. Braude, Spindler, Loebel, Passensztejn168.
167 Być może chodzi o Tadeusza Płucer-Sarnę, zob. słownik.
168 Mojżesz Passensztejn, kierownik Działu Aprowizacyjnego oraz Sekcji Kuchen i Ognisk dla Dzieci w CENTOS. W październiku 1941 r. powołany z ramienia CENTOS do Komisji Instrukcji i Kontroli. Zob. AŻIH, CENTOS, 200/3; ibidem, 200/15, k. 3; ibidem, 200/26, k. 1, 8; Kolekcja Hersza Wassera, s. 127, 128, 152