Lwią część przydzielanego cukru stawia się do dyspozycji Komisji Dyspozycyjnej, która realizuje ten cukier w miarę potrzeb finansowych. Akcja Dożywiania (Wydział Kuchen Ludowych) otrzymuje z tego źródła subwencje gotówkowe, które wynoszą 100–135 000 złotych miesięcznie. Ponadto zakupuje się w Zakładzie Zaopatrywania olej, warzywa, sól, mydło itd. Z korespondencji z Zakładem Zaopatrywania w Dzieln[icy] Żydowskiej wynika, że jest [6] szereg artykułów narzuconych Wydziałowi Zaopatrywania, jak konserwowe warzywa, które fermentują, Ochsenchwanzsuppe170 – chemiczno-bakteriologiczna analiza tej zaprawy wskazuje niezdatność do użytku.
Na ogół daje się zauważyć nieżyczliwy stosunek Zakładu Zaopatrywania do Wydziału, o czym wymownie świadczy ton i forma korespondencji, pobieranie opłaty za spóźniony zwrot wypożyczonych beczek (pismo Zakładu Zaopatrywania z dn. 10 IX 1941 r. obarczające Wydział Zaopatrywania sumą zł 1910) po oleju, worków po mące, niehonorowanie różnych słusznych reklamacji, jak sprawa beczki oleju, do której dolano wodę. Mimo protokólarnego stwierdzenia, że dokonane to zostało przed dostawą, reklamacja nie została uwzględniona. To samo dotyczy fermentacji konserwowanych warzyw, złej jakości kaszy, dostarczanej przeważnie przez firmę Falc & Khappa (najpoważniejszy dostawca).
Wydział Zaopatrywania kontroluje otrzymane z Zakładu Zaopatrywania produkty, księguje u siebie zgodnie z otrzymanym z magazynu stanem. Na różnice przesyła rachuba Wydziału Zaopatrywania noty debetowe, które nie zostają przez Zakład Zaopatrywania uwzględnione i zostają Wydziałowi zwracane.
Niestety, nabywanie produktów niezdatnych do użytku ma również miejsce z wolnej ręki, jak to było z pastą rybną z firmy Gutowski171. Nabyto 447 kg za 2682 zł. Sprawa oparła się o Referat Nadzoru; stwierdzono, że winę za kupno pasty ponosi kierowniczka Instruktoratu Gospodarczego Wydziału Kuchen Ludowych – p. [Gina] Birkenheim172, żadnych wniosków nie wyciągnięto; godzi się nadmienić, że również Referat Nadzoru – mimo badania sprawy i ustalenia winnego – wyroku nie wydał.
Otrzymywane z Zakładu Zaopatrywania, jak i nabywane na wolnym rynku warzywa pozostawiają pod względem jakości wiele do życzenia. Często nadchodzą transporty produktów, pochodzenia których ani biuro przy ul. Tłomackie, ani magazyn nie zna; transporty te często przybywają bez wagi – brak nawet wagi wozowej. Często źródło pochodzenia staje się wiadome po dysponowaniu tymi produktami.
Kierownik magazynów, p. J. Birencweig, badając nadchodzące transporty produktów, informuje kierownictwo Wydziału Zaopatrywania o jakości i niekiedy wręcz zaznacza, [7] że produkty są nie do użytku (kapusta, kartofle, dostarczono marchew pastewną zamiast cukrowej).
170 Zupa ogonowa (niem.).
171 Firma pn. Handel Rybami i Artykułami Spożywczymi Nuchim Gutowski, ul. Pańska 23, działała od 1932 r. Zob. Archiwum Państwowe w Warszawie, Rejestr Handlowy „A”, 33/339, podajemy za wyszukiwarką: http://www.warszawa.ap.gov.pl/wyszukiwarki/rha/index.html.
172 Gina Birkenheimowa, specjalistka w dziedzinie żywienia, przed wojną kształciła się w USA, w Palestynie pracowała w kibucu. W getcie kierowniczka Instruktoratu Gospodarczego Wydziału Kuchen Ludowych, na zlecenie Prezydium ŻSS napisała broszurę na temat organizowania i prowadzenia kuchni ludowych, której nie udało się wydać. Zginęła w sierpniu 1942 r. w Treblince. Zob. Weichert, cz. I, s. 141; R. Auerbach, Warszewer cawoes…, s. 66, 102, 105.