Na specjalną uwagę również zasługuje sprawa zamiany śledzi przydzielonych do rozprzedaży punktom rozdzielczym. Dystrykt warszawski otrzymał 287 beczek, z tego prowincji przydzielono 86 beczek, Warszawa otrzymała 201 beczek. Z warszawskiego przydziału, tylko 7 beczek zamieniono na kaszę, licząc za beczkę śledzi 1596 zł, kaszę zaś w cenie zł 4,25 i 12 rozdano bezpłatnie: 4 – Punkt Rozdzielczy Leszno 14, 1 beczka – Referat Kuchen Samowystarczalnych, 4 – Punkt Rozdzielczy Leszno 29, 3 – Punkt Rozdzielczy Zamenhofa 13; pozostałe zamieniono na gotówkę i mimo ustalenia cen (1500–1640) odpowiadających w przybliżeniu cenom rynkowym – udzielano później rabatów w granicach 10–22%: punkt rozdzielczy pod kierown[ictwem] [Abrahama] Rogowego i [Joela] Ungera – 10 beczek po zł 1500 – rabat 14%, punkt rozdzielczy pod kierown[ictwem] p. Szczerańskiego175 – 6 beczek za zł 1640 – rabat 22%, punkt rozdzielczy pod kierown[ictwem] p. Łazara176 – 27 beczek za zł 1640 – rabat 14%, Punkt Rozdzielczy Leszno 29 – 22 beczki za zł 1640 – rabat 10%. W lipcu r.b. zamieniono również 4280 kg cukru, za który uzyskano 75 130 zł.
Przydziały
Jak już wyżej zaznaczono, Wydział Zaopatrywania w zasadzie prowadzi pod względem rozdziału produktów 2 akcje:
A. Akcję Dożywiania – która koncentruje się w kuchniach różnych typów,
B. Akcję Rozdawnictwa Suchych Produktów – przydział produktów dla różnych instytucji, punktów rozdzielczych i nawet indywidualnych petentów.
Akcje te są ściśle rozgraniczone i w księgowości osobno ujawnione.
A. Akcja Dożywiania
Akcja dożywiania dotyczy wszystkich kuchen, które w zależności od ilości konsumentów [12] otrzymują swoje przydziały. Ordery na produkty dla kuchen wystawia p. Hoffman – rzekomo na podstawie zestawienia Komisji Rozdziału, w rzeczywistości na podstawie wykazu zestawionego przez p. [Mordechaja] Mazo ze sprawozdań dziennych.
Ordery na produkty dla kuchen w zasadzie wystawia się na 3 dni wcześniej, aby produkty dotarły do kuchni przynajmniej o dzień wcześniej przez zużytkowaniem. Mają miejsca odchylenia od tej reguły i są spowodowane stanem magazynu.
CENTOS otrzymuje dla swoich kuchen zbiorowe przydziały, które następnie, wg swego uznania, rozdziela pomiędzy poszczególne kuchnie. Odbiór tych produktów następuje z magazynu KOM-u. Dzielnik na poszczególne kuchnie zostaje często dostarczony z opóźnieniem do biura magazynu i z tego powodu kuchnie CENTOS-owskie niekiedy nie otrzymują przyznanych przydziałów w całości.
Dnia 4 XI br. mimo wystawionych i wyksięgowanych asygnat kuchnie CENTOS-owskie nie odebrały następujących produktów:
1 473 kg kapusty zwykłej
1 584 [kg] [kapusty] włoskiej
498 [kg] marchwi
273 [kg] buraków
175 Prawdopodobnie Jehuda Szczerański, zob. przyp. przy dok. 151.
176 Brak bliższych informacji o tej osobie.