RRRR-MM-DD
Usuń formularz

Żydowska Samopomoc Społeczna w Warsz...

strona 902 z 1311

Osobypokaż wszystkie

Miejscapokaż wszystkie

Pojęciapokaż wszystkie

Przypisypokaż wszystkie

Szukaj
Słownik
Szukaj w tym dokumencie

Transkrypt, strona 902


2. KROPLE MLEKA
Aczkolwiek akcja opieki nad niemowlętami i matką prowadzona jest przez samodzielnie zorganizowane instytucje jak „Kropla Mleka” i „T[owarzyst]wo Przyjaciół Dzieci” to jednak protektorat nad tymi instytucjami sprawował częściowo TOZ (Kropla Mleka), częściowo zaś przez CENTOS (T[owarzyst]wo Przyjaciół Dzieci). [36] Obecnie akcja ta zostaje skoordynowana i scentralizowana pod protektoratem TOZ-u. Ogólna liczba podopiecznych wynosi 2000.
Wymienione wyżej Towarzystwa mają samodzielne budżety, nie mają jednak możliwości pokrycia w całości wydatków i dlatego otrzymują bądź z CENTOS-u, bądź z TOZ-u dotacje pieniężne lub w naturze – leki, środki odżywcze i dezynfekcyjne. Dotacje te wynosiły w roku bież[ącym]: z TOZ-u przeciętnie zł 500 miesięcznie, z CENTOS-u – 1250 zł miesięcznie.
W chwili obecnej – ze względu na konieczność rozszerzenia zakresu pracy obu Towarzystw – należy przypuszczać, że dotacje miesięczne ze strony TOZ-u będą wynosiły do zł 3000 miesięcznie, a nawet i wyżej.


DOŻYWIANIE CHORYCH I REKONWALESCENTÓW
1. Kuchnia nr 17 przy ul. Lubeckiego nr 2
Kuchnia powstała tuż po wybuchu wojny, jako ogólna kuchnia dla zgłaszających się biednych, i na samym początku wydawała do 900 obiadów dziennie. Ze względu na ludowy charakter kuchni – Wydział Kuchen Ludowych miał w maju 1940 r. przejąć ją. Wówczas przeznaczono kuchnię dla chorych ambulatoryjnych, gruźlików i rekonwalescentów. Ten charakter kuchni został utrzymany do tej pory.
Chorych uprawnionych do korzystania z kuchni od maja 1940 r. kwalifikowali lekarze dr. Tursz i Harc, zwracając specjalną uwagę na gruźlików.
Omawiana kuchnia zaliczona jest przez Wydział Kuchen Ludowych do typu kuchen subwencjonowanych i figuruje pod nr 17; kuchnia jest częściowo zasilana produktami przez Wydział Kuchen Ludowych.
Kuchnia ostatnio wydaje 750 obiadów dziennie (z tego 25% konsumentów jada na miejscu, 75% – na wynos), w tym 450 bezpłatnych. Płatne obiady wahają się w granicach 20–70 gr, przeciętnie wpływa do 100–120 zł dziennie. Z tych 750 obiadów wydaje się 50 w formie śniadań dla technicznego personelu TOZ-u.
[37] Na skutek specjalnego zlecenia lekarzy, gruźlicy otrzymają podwójną rację.
Przydział z Wydziału Kuchen Ludowych opiewa na 750 porcji (personel w liczbie 11 osób, otrzymujący po 3 porcje dziennie, nie jest uwzględniony).
W 1940 r. z kuchni tej korzystali izolowani, zamieszkali przy ul. Spokojnej.
Niżej przytoczone cyfry ilustrują ilość i przeciętną wydanych obiadów w latach 1940–1941:


tabela