RRRR-MM-DD
Usuń formularz

Żydowska Samopomoc Społeczna w Warsz...

strona 903 z 1311

Osobypokaż wszystkie

Miejscapokaż wszystkie

Pojęciapokaż wszystkie

Przypisypokaż wszystkie

Szukaj
Słownik
Szukaj w tym dokumencie

Transkrypt, strona 903


Wykazana za r. 1940 przeciętna nie jest ścisła, ponieważ wyprowadzona została mechanicznie, bez uwzględnienia liczby dni bezczynności kuchni, a których w 1940 r. było wiele; w rzeczywistości przeciętna wydanych obiadów w 1940 i 1941 r. pozostała prawie niezmieniona, natomiast ogólna liczba w 1941 r. wzrosła prawie potrójnie, a to dzięki temu, że w 1941 r. kuchnia była czynna bez przerwy.
Obiad składa się obecnie z jednej zupy, do listopada 1940 r. z 2 dań – zupy i jarzyny.
Jak już wyżej zaznaczono – kuchnia otrzymuje z Wydziału Kuchen Ludowych suche produkty na 750 porcji i inne niezbędne do sporządzania obiadów, jak tłuszcze i warzywa. Włoszczyznę zakupuje się z wpływów kuchni. Kuchnia nie posiada wmurowanych kotłów i z tego powodu koszty opału, jak i częstych napraw są stosunkowo większe w porównaniu z wydatkami w innych kuchniach.
Wpływy i wydatki kuchni w okresie sierpień–grudzień 1941 r. przedstawiają się następująco:


tabela



Budżet kuchni przedstawia się następująco:
a) Wydatki personalne – 11 zatrudnionych osób – wynoszą zł 1275 (z tego kierownik [38] otrzymuje 300 zł i z pensją jego TOZ zalega od 6 miesięcy, na 1 I [19]42 r. zaległość wynosiła 1930 zł)
b) Wydatki rzeczowe obejmują:
Światło                           25
Remonty, naprawy       200
Transport                     150
Różne                          125 (materiały piśm[iene] i środki do czyszczenia)
[razem]                     zł 500
Komornego kuchnia nie płaci, wobec zwolnienia lokali instytucji społecznych na mocy rozporządzenia władz338.
c) Zakup produktów – tłuszcz, warzywa, włoszczyzna – przeciętnie wynosi do 2725 zł miesięcznie, uwzględniając opał z przydziału Wydziału Kuchen Ludowych. Zaznaczyć należy, że od czasu do czasu wypada dokupywać opał i w tych miesiącach wydatki, związane z prowadzeniem kuchni wynoszą o kilkaset, a niekiedy nawet o 1000 zł więcej.
Ogólny budżet kuchni przedstawia się następująco:
wydatki personalne                zł 1 275
[wydatki] rzeczowe                  [zł] 500
zakup produktów                  [zł] 2 725                 zł 4 500



338 Zob. przyp. przy dok. 210.