RRRR-MM-DD
Usuń formularz

Kolekcja Hersza Wassera

strona 133 z 409

Osobypokaż wszystkie

Miejscapokaż wszystkie

Pojęciapokaż wszystkie

Przypisypokaż wszystkie

Szukaj
Słownik
Szukaj w tym dokumencie

Transkrypt, strona 133


110 Rozdział 4. Getto warszawskie – dzieci [14]

Lekcje odbywają się:

dla I grupy w godz. 10–12
[dla] II [grupy w godz.] 12–14
[dla] III [grupy w godz.] 15.30–17

Program nauczania odpowiada programowi 6 kl[as] szkoły powszechnej.

2. Lokal:

Punkt zajmuje lokal 7-izbowy na 3-cim piętrze, z których 3 przeznaczone są na sale wykładowe, 1 na kancelarię, 1 na magazyn, 1 na poczekalnię, 1 na pomocniczy pokój kuchenny w którym odbywa się sprzedaż biletów obiadowych, 1 na pokój kuchenny oraz 1 (przedsionek) na obieralnię kartofli i warzyw.

Kartofle i warzywa obiera się w pokoju, gdzie odbywa się sprzedaż biletów.

Lokal, zwłaszcza pokój, w którym sprzedaje się bilety obiadowe oraz pokój kuchenny i magazyn, utrzymywany jest w stanie antysanitarnym.

Punkt Dożywiania jest podnajemcą, gdy głównym lokatorem jest p. SZCZURYK i pomimo że lokal jest zarekwirowany na kuchnię z mocy zarządzenia władz, Punkt płaci czynsz najmu w wysokości 35 zł tygodniowo.

3. Personel:

Punkt zatrudnia następujący personel:

1) Sapiro

Dawid

kierow[nik] gł[ówny]

700 mies.

[2]

2) Flajszer

Cudyk

magazynier

[zł]

200 [mies.]

3) Klepfisz

Brandla

wychow[awca]

[zł]

200 [mies.]

4) Nazimski

Zelman

[wychowawca]

[zł]

200 [mies.]

5) Sztyrn

Gitla

[wychowawca]

[zł]

200 [mies.]

6) Mordianer

Szyfra

gospod[yni]

[zł]

50 [mies.]

7) Korenhendler

Łaja

kasjerka

[zł]

50 [mies.]

8) Sapiro

Boruch

woźny

[zł]

50 [mies.]

9) Manowicz

Mendel

goniec

[zł]

50 [mies.]

10) Goldsztejn

Bela

kucharka

[zł]

80 [mies.]

[1]1) Działdowska

Chaja

pom[oc] kuch[enna]

[zł]

50 [mies.]

Pracownicy honorowi.

12) Goldzac pomoc przy kierown[iku]

Poza pensją personel otrzymuje wyżywienie, w skład którego wchodzi 1/4 kg [chleba?] dziennie oraz po 3 zupy na wynos dla rodziny. Ponadto, kiedy wydaje