Rozdział 4. Getto warszawskie – dzieci [14] 115
Sprawozdanie dzienne sporządza kierownik, przy czym w sprawozdaniu dziennym nie wykazuje się ilości posiłków wydanych personelowi dla rodziny (45-50 dziennie), natomiast wykazana jest ilość posiłków skonsumowanych na miejscu.
11) Patronat:
W skład Patronatu kuchni, stosownie do pisma Centosu z dn. 15.VIII.[19]41 nr 1141, wchodzą:
1) Rotman | Hercka | Franciszkańska 22 |
2) Rapoport | Szoul | Majzelsa 10 |
3) Szyfman | Azryl | Muranowska 18 |
wszystkie te osoby w porozumieniu z kuratorium „Jawne”
4) Sznejerowa Frajda Majzelsa 7
zatwierdzona przez Komisję Racjonalizacji Pracy jako przedstawicielka Dzielnicy (pismo Centosu za nr 1407/41).
Nikt z wyżej wymienionych do Punktu nie przychodzi, natomiast przychodzą do Punktu w roli członków Patronatu osoby niezatwierdzone przez Komisję Racjonalizacji Pracy Kuchen pp. 1) Bądźzdrów, 2) Barenbaum, 3) Żurawin i 4) Gutglass, co do ostatnich dwóch vide dział „Sprzedaż Biletów Obiadowych”.
[6] 12) wnioski i zalecenia:
W wyniku przeprowadzonej kontroli oraz biorąc pod uwagę charakter badanego Punktu dochodzę do następujących wniosków:
Lokal:
Lokal jest nieracjonalnie użytkowany. Część lokalu ściśle związana z dożywianiem dzieci jest bezwzględnie za szczupła i stąd powstają poważne niedociągnięcia pod względem sanitarnym. Ponieważ z nauki korzysta zaledwie ok. 70 dzieci uważam, że najwłaściwiej byłoby jedną z sal wykładowych zużyć jako kasę biletową, co ułatwiłoby kuchni spełnienie jej zadania i podniosłoby jej stan sanitarny.
Personel:
W tym miejscu należy stwierdzić, że w badanym Punkcie Dożywiania podziału funkcji nie ma. Kierownik jest jednocześnie kasjerem, czyni zakupy, a częściowo nawet spełnia funkcję księgowego (prowadzi księgę kasową oraz sporządza raporty), co uważam za zjawisko niepożądane i przesądzające możliwość jakiejkolwiek kontroli wewnętrznej.
Za niewłaściwe uważam korzystanie przez personel z dowolnej ilości zup na wynos dla rodziny, niezależnie od jej stanu liczebnego. ePan Sapiro kwestionuje.e