132 Rozdział 4. Getto warszawskie – dzieci [14]
3. Lokal:Punkt zajmuje lokal 6-izbowy na 3-cim piętrze, z których 1 przeznaczona jest na poczekalnię, 1 – na jadalnię, 1 – na kancelarię, 1 – na magazyn, 1 – na pokój kuchenny i 1 – na obieralnię kartofli i warzyw.
W przedsionku vis-à-vis kancelarii i jadalni znajdują się 2 lokale jednoizbowe, zajmowane przez osoby prywatne.
Punkt płaci komorne, w wysokości 180 zł miesięcznie. Lokal utrzymywany jest wyjątkowo brudno.
4. Wydajność kuchni:
Punkt ma kuchnię o 2-ch paleniskach, ośmiootworową z [3] 3-ma płytami ślepymi i wmurowanym kotłem, pojemności 80 litrów na gorącą wodę, z kranem nieczynnym oraz piecem.
Posiada 3 kotły blaszane, łącznej pojemności 520 posiłków à 0,5. W kuchni znajduje się zlew 1-kranowy na zimną wodę.
Punkt gotuje na dwie zmiany, przy czym ugotowanie posiłków codziennie się opóźnia do tego stopnia, że obiad wychodzi na godz. 14–15.
5. Kontyngent:
Kontyngent wynosi 860 posiłków. W związku z likwidacją Punktu nr 141 część konsumentów, w liczbie 340, została przeniesiona do badanego Punktu i wynosi 1200. W związku z ostatnią kontrolą konsumentów, która nie jest zakończona, kontyngent prawdopodobnie ulegnie zmianie.
6. Sprzedaż biletów obiad[owych]:
Kasjerką jest p. Unger Dwojra, którą wobec niezgłaszania się od dn. 23.X.[19]41 do pracy – zastępuje p. Bejman Hinda.
Na legitymacjach nie odznacza się faktu sprzedaży biletów obiadowych.
Zasada sprzedaży biletów obiadowych na dzień następny nie jest przestrzegana, Ustaliłem również, że honoruje się kartki z dni poprzednich.
Pierwszego dnia kontroli tj. 30 października rb. p. Munk Estera (która tego dnia siedziała przy kasie) wręczyła wychowawczyni p. Turyn Heni 7 bezpłatnych kartek bez żądania legitymacji.