RRRR-MM-DD
Usuń formularz

Kolekcja Hersza Wassera

strona 188 z 409

Osobypokaż wszystkie

Miejscapokaż wszystkie

Pojęciapokaż wszystkie

Przypisypokaż wszystkie

Szukaj
Słownik
Szukaj w tym dokumencie

Transkrypt, strona 188


Rozdział 4. Getto warszawskie – dzieci [14] 165

11. W niektórych kuchniach prowadzi się kasę kuchni wspólnie z kasą Patronatu i magazyn kuchni – z magazynem Patronatu, ewent[ualnie] też szkoły

12. Niektóre kuchnie honorują jeszcze teraz bilety obiadowe z dni poprzednich. Należy pouczyć kuchnie, że może to mieć miejsce jedynie w wyjątkowych wypadkach i to za specjalnym zezwoleniem kierownika kuchni.

13. Większość kuchen pali odebrane kartki obiadowe w dniu konsumpcji, niekiedy nawet przed zakończeniem dnia pracy. Należy wydać zarządzenie, żeby kuchnie przechowywały uporządkowane bilety obiadowe za ostatnie 10 dni dla kontroli.

14. Pisaliśmy już, że w wielu kuchniach nie prowadzi się należytej ewidencji bloczków obiadowych.

15. Kuchnie pożyczają od siebie nawzajem produkty. Pożyczki takie są często nieksięgowane. Należy wyjaśnić kuchniom, że obie strony powinny zaksięgować i podać w raportach produkty wydane i otrzymane jako pożyczki.

16. Do tej chwili nie jest jeszcze uregulowana sprawa produktów na obiady personelu. Niektóre kuchnie już otrzymują osobny przydział dla personelu, inne odpowiednio rozwadniają zupy konsumentów.

17. Zużycie węgla jest w wielu kuchniach nadmierne, w niektórych jest to spowodowane złym stanem trzonów kuchennych, w innych nieumiejętnością palenia i niedbałością o opał. Norm ustalonych nie ma i różnice zużycia są bardzo znaczne.

18. Tylko w nielicznych kuchniach są spisy inwentarza. Należy przeprowadzić obecnie spis inwentarza we wszystkich kuchniach i wprowadzić księgi inwentarzowe. P[odkomisja] I[nstrukcji i] K[ontroli] chętnie pomoże w przeprowadzeniu tej pracy przez swoich kontrolerów.

19. Pilną sprawą jest sprawa wymiany legitymacji na rok 1942, przy czym należy zastąpić wszelkiego rodzaju dokumenty zastępcze przez normalne legitymacje.

20.  Należy ustalić, czy kuchnie mają prawo przechowywać u siebie legitymacje i talony ulgowe dzieci. Naszym zdaniem jest to niepożądane, gdyż nie ma wewnętrznej kontroli konsumpcji.

21. Należy ustalić, kto przyznaje ulgowe i bezpłatne obiady dzieciom. Dotychczas, wg raportów kontrolerów, czynią to kierownicy kuchen ewent[ualnie] wychowawcy.

22. Konieczne jest skrupulatne prowadzenie list obecności dzieci w kuchniach.

23. We wszystkich kuchniach należy wywiesić ogłoszenie z podaniem godzin sprzedawania biletów obiadowych i wydawania obiadów. Takie uregulowanie godzin zmniejszy kolejki. W niektórych kuchniach kasa jest czynna od godz. 11-ej do godz. 18-ej, 19-ej.

24. W kuchniach należy wprowadzić księgi frekwencji personelu.