RRRR-MM-DD
Usuń formularz

Generalne Gubernatorstwo Relacje i d...

strona 345 z 764

Osobypokaż wszystkie

Miejscapokaż wszystkie

Pojęciapokaż wszystkie

Przypisypokaż wszystkie

Szukaj
Słownik
Szukaj w tym dokumencie

Transkrypt, strona 345


Dystrykt radomski [90] 297

nej dla ludności żydowskiej zadania, gmina żydowska przejęła i stworzyła następujące nowe instytucje:

1. Kuchnia do żywienia biednej ludności (dla dorosłych)

2. Kuchnia do żywienia dzieci szkolnych

3. Punkt porad i kuchnia mleczna dla osesków

4. Dom sierot

5. Ambulatorium dla chorych, opatrunki i szczepienia przeciw chorobom zakaźnym

6. Komisja mieszkalna

7. Szpital

8. Różne

9. Projekty na przyszłość

Działalność poszczególnych instytucji:

Punkty 1. i 2. Kuchnie dla dorosłych i dzieci

Kuchnie zostały otwarte 31 października 1939 roku. W tym czasie zostało wydanych:

dla dorosłych 10 446 obiadów dla dzieci 2637 obiadów Razem 13 083 obiadów

Dla dorosłych a[...]a liczba dni konsumpcyjnych – 30, dla dzieci szkolnych – 10. Przed a[...]a czasem kuchnie wykorzystały następujące produkty:

Kartofle 10 000 kg

Mąka 4425 kg

Fasola 670 kg

Kapusta 255 kg

Cebula 69,50

Smalec 39,60

Sól 72,50

Cukier 9,50 kg

Ocet 2,50 litra

Proso 61,90 kg

Ryż 61 kg

Buraki 455 kg

Mydło 0,75

Soda 0,50

W minionym tygodniu poczyniono przygotowania do otwarcia punktu żywieniowego dla dzieci w wieku przedszkolnym. Z powodu braku środków finansowych punkt żywieniowy nie został otwarty.