RRRR-MM-DD
Usuń formularz

Getto warszawskie, cz. II

strona 333 z 696

Osobypokaż wszystkie

Miejscapokaż wszystkie

Pojęciapokaż wszystkie

Przypisypokaż wszystkie

Szukaj
Słownik
Szukaj w tym dokumencie

Transkrypt, strona 333


310 Komitety Domowe [65]

I dziwnym się wydaje, że kupcy z Nalewek, trzeźwi, realni ludzie interesu, składają tego rodzaju śluby pracy społecznej nienaciskani przez nikogo, niekontrolowani, niepobudzani przez czynniki zewnętrzne.

[16] Takie tam było poczucie odpowiedzialności społecznej i takie zrozumienie swego obowiązku pomocy innym.

Na otwarcie nowej kuchni zaproszono wszystkich lokatorów domu i przedstawicieli Komisji Koordynacyjnej. Panowie z Komitetu [Domowego] ofiarują wino i ciastka. Na miejscu będzie zbiórka pieniężna.

7/II 1940 r. [w] obecności 100 osób [domu przy ul. Nalewki] 23, przedstawicieli Komisji Koordynacyjnej i [rabinów] [Jechiela Meira] Blumenfelda832i dr. [Isaaka] Glicensztajna833z Toru[nia], kierownik kuchni i sekretarz Komitetu Lokatorów pan I. Haberman wygłosił przemówienie, w którym naszkicował historię kuchni. Inicjatywa nakarmienia uchodźców powstała w pierwszych dniach września i wyszła od nielicznej garstki mieszkańców. W domu był punkt sanitarny (OPL), który opatrywał rannych i okaleczonych, dokonywał nawet zabiegów łatwiejszych na miejscu.

[17] Pomoc sanitarna była jednak niewystarczająca. W pierwszym rzędzie należało wszystkich uciekinierów, pogorzelców itd. nakarmić. Praca nie mogła się skończyć wraz z zaprzestaniem działań wojennych, gdyż coraz to nowe fale uchodźców zasiadały przy stole kuchni Komitetu Lokatorów.

Kier[ownik] I. Haberman wręcza a[…]a klucze prezesowi panu Szczarańskiemu i udziela mu głosu. Przemawiali również rabin Blumenfeld i dr rabin Glicensztajn. Nastrój był podniosły. Wpływa bezimienna ofiara zł 300.

Organizacja kuchni jest wzorowa. Wszyscy członkowie zgodni są w tej sprawie. Panowie na posiedzeniu z dnia 10/II uchwalają dla personelu, składającego się z 11 osób, wydawanie śniadań i kolacji – po ¼ chleba z marmoladą, herbatą i cukrem na jeden posiłek.

[18] Ze względu na wzorową organizację kuchni jeden z członków proponuje, aby zebranie dyskusyjne na temat jak zwalczać „ogonki” w kuchniach, zainicjowane przez Komisję Koordynacyjną, odbyło się w lokalu Kuchni [Ludowej] Nr 24. Człon–